Waarom zou je een coach inschakelen?

Geplaatst door

Sinds 3 jaar ga ik naar een coach en dat bevalt mij heel goed. Het gaat tijdens de gesprekken over zowel persoonlijke als werk gerelateerde zaken. Ik ga er soms maandelijks heen en soms gewoon een half jaar even niet. Het is totaal afhankelijk van hoe ik me voel en of zich er een situatie heeft voor gedaan waar ik het lastig mee heb. 

Onzekerheid

Ik had al een aantal jaren worstelingen met onzekerheid. Op de ‘over mij’ pagina heb je kunnen lezen dat ik een narcistische ouder heb. Tenminste dat is mijn conclusie na het inlezen in narcisme en welke technieken een narcist kan toe passen. Verder had ik een baan die onder mijn kunnen was en dat was gewoon even zo, op dat moment dacht ik prima, maar later ontdek je dat dat absoluut niet handig was. 

Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe, meer passende baan zat mijn onzekerheid me in de weg. Ik had een aantal ‘zelfhulp’ boeken gelezen en daar al wel het een en ander uit kunnen halen maar het kon nog vele malen beter. Een coach leek mij op zich wel wat. Natuurlijk haalde ik ook allerlei mitsen en maren mijn hoofd binnen en ‘ik kan het zelf wel’ en ‘Ik heb geen hulp nodig’ schoten door mijn hoofd. Maar als ik 1 ding had opgestoken uit die hulpboeken was: Investeer in je zelf. Dat is de beste investering die je kunt doen. Dus ik heb doorgezet.

Wie ben ik?

Tijdens het kennismakingsgesprek kwam al een hoop naar voren waar ik daarvoor nog niet zo bij stil gestaan had. We planden een vervolg in en er kwam nog veel meer naar voren. Het werd me steeds helderder. Het werd me steeds helderder wat een impact een narcistisch ouder kan hebben op je als persoon. Want wie was ik in hemelsnaam? Wat zijn mijn normen en waarden? Wat vind ik leuk? Wat wil ik? Ik was compleet kwijt wat mijn normen en waarden waren. Als je in de greep bent van een narcist dan ben je jezelf volledig kwijt en dat kun je jezelf absoluut niet verwijten. Narcisten zijn namelijk heel slinks, sluw en deze was ook nog eens heel slim. Dodelijke combi.  

Kwetsbaarheid in deze wereld van hardheid is juist jouw kracht!

Nu heeft gelukkig niet iedereen een narcistische ouder of partner. Er kan ook wat anders spelen waardoor je even niet meer weet hoe verder?. Een coach brengt helderheid, inzicht en geeft je handvatten om te doen wat voor jou nodig is om je beter te voelen. Want daar gaat het om. Het gaat om jou en wat voor jou belangrijk is……. Wow lekker narcistisch……. Nee! want jij laat mensen in hun waarde, je manipuleert ze niet voor jouw eigen gewin. Het is ook niet egoïstisch want als jij niet lekker in je vel zit heeft dat ook zijn impact op je omgeving en samen sta je sterker dus betrek je omgeving. Kwetsbaarheid in deze wereld van hardheid is juist jouw kracht. Hetgeen jou onderscheid, hetgeen dat jou gelukkig gaat maken. 

Tips voor het inschakelen van een coach

Als je graag een coach in wil schakelen wat is dan belangrijk? Mijn tips omtrent een coach;

  • Bepaal waarom je een coach wilt inschakelen en wat je eruit wil halen? Is het voor jezelf persoonlijk of is het voor je bedrijf? Ik ga er vanuit dat het voor je persoonlijk is. 
  • Wat wil je met de gesprekken bereiken? Bij mij was het meer zelfvertrouwen, lef en energie. Een ‘Flow’.
  • Als je voor het eerst een coach inschakelt probeer dan een coach te vinden die je binnen 30 minuten rijden kan bereiken. Lees je in op de site, wat spreekt je aan. Wat zoek je in een coach? Maak een top 3 van coaches en plan kennismakingsgesprekken. Deze gesprekken zijn kosteloos en zijn noodzakelijk om te kijken of je een ‘klik’ hebt met de persoon. Want dat is belangrijk. Mijn coach is een vrouw en is maar een paar jaar ouder. Voor mijn gevoel begrijpt ze mij als vrouw en de levensfase waar ik in zit. 
  • Bekijk na de kennismakingsgesprekken met wie je het meest een connectie had en plan met die coach een vervolg in. 
  • Ik heb nog steeds dezelfde coach maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat je wisselt van coach omdat je in een andere fase bent gekomen en de coach niet meer bij je past. Evalueer voor jezelf of er nog een ‘stijgende’ lijn in zit of je er nog groei uit haalt? Of je nog steeds handvatten krijgt die jou verder helpen?
  • Een coaching gesprek is in mijn ervaring enorm vermoeiend. Je bent gewoon leeg na de afspraak. Zorg dat je daarna ook gewoon naar huis kan en niks meer doet. Vandaar ook mijn tip om de coach niet te ver van je woonplaats vandaan te kiezen. Wellicht kan dat later wel, afhankelijk van het soort coaching. Is het voor je bedrijf dan krijg je juist een hoop energie vanuit zo’n gesprek maar is het op persoonlijk vlak dan kost het je enorm veel energie en ben je blij als je thuis bent.
  • Schrijf tijdens een gesprek mee of neem het op. Wat voor jou het beste werkt. Mij helpt opschrijven enorm veel. Ik lees mijn aantekeningen in de week na mijn coaching gesprek terug. Ik probeer de technieken toe te passen die me zijn aangereikt of ik probeer een aantal ‘mantra’s’ te onthouden. Ik maak mijn aantekeningen op losse A4’tjes. Ik lees ze meerdere keren terug en haal er een essentie uit. Mijn aantekeningen tijdens een gesprek gaan als ik ze teruglees echt soms van de hak op de tak. Als iemand anders ze zou lezen die er niet bij was dan dacht diegene daar het zijne van maar dat boeit niet. Wat boeit is dat jij het begrijpt en dat jij kan terughalen wat er mee bedoeld werd.
  • Na 1 of 2 weken schrijf ik dan in een boekje een logische ‘samenvatting’ van het gesprek. Ik lees de gesprekken terug als ik daar behoefte aan heb. Soms schrijf ik ook een stukje in het boekje over wat ik tot dat moment ontdekt heb of hoe ik me voel. Je merkt vanzelf als je daar behoefte aan hebt. Ik zet er overigens data bij, dat is echt leuk om te zien hoe enorm je groeit in je zijn, doen en denken.
  • Plan het volgende gesprek altijd aan het einde van de afspraak in. Heb je een zwaar emotioneel gesprek gehad? Plan dan niet te laat de volgende in. Ik houd circa 4 weken aan maar dat is voor iedereen weer anders.
  • Zie je in je agenda dat je over 5 dagen een gesprek hebt met je coach en heb je daar echt behoefte aan, ga dan! Of merk je juist dat je er nog geen behoefte aan hebt? Dat je nog bezig bent met het laatste gesprek en dat je daar nog voldoende energie van/voor hebt? Verzet hem dan 2 weken  

‘Het juiste spoor’

Mijn coach maakt veel gebruik van beeldende spraak. Voor iemand die vooral in beelden denkt is dat heel fijn. Ik onthoud zo de essentie veel beter. Bijvoorbeeld: ‘Je bent een vogeltje dat telkens naar het verkeerde licht toe vliegt. Het is licht waar je je aan brand en is dus niet het licht waar je naartoe wil. Zoek het licht waar je je niet aan brand.’ Of ‘Je zit in een trein en in 1 wagon zit een toxische stof, het is zaak die stof eruit te krijgen. Je moet dus die trein en dan vooral de specifieke wagon even op een zijspoor zetten en een dienst inschakelen die die toxische stof kan opruimen. Als die stof is opgeruimd pak je weer het juiste spoor.’ 

Ik heb er nog veel meer en ze helpen mij enorm in mijn groei en het bereiken en behouden van mijn ‘Flow’.

En jij?

Ga jij naar een coach? Of heb je plannen? Wat houdt je tegen? Of wat vind jij belangrijk aan een coach? Misschien heb jij ook nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *