The 4-Hour Workweek van Tim Ferriss

Geplaatst door

Een werkweek van 4 uur…… Is dat mogelijk? Volgens Timothy Ferriss de schrijver van het boek the 4-hour workweek wel. Ik heb het boek in het Nederlands gelezen en dan heet het: Een werkweek van 4 uur. Met als ondertitel: Ontsnap aan de 9-tot-5-mentaliteit en leid een rijk leven.

Het is een tijdje terug dat ik het boek gelezen heb. Ik denk driekwart jaar. Nu ik het er weer bij pak en doorblader en hier en daar de stukjes lees op pagina’s waar ik ezelsoren in heb gemaakt, bedenk ik me dat er weinig is blijven ‘hangen’. Dat kwam denk ik vooral door de privé situatie die er toen was. Er zit maar 1 ding op nu ik hier en daar stukjes lees, ik moet het nog eens lezen en dat heb ik gedaan.

In het boek geeft Tim Ferriss allerlei tips, tricks en stappen die je kunt zetten om tot een 4 uurige werkweek te komen. Hij legt dit uit aan de hand van een proces DEAL. Definitie, elimineren, automatisering en liberation. Of in het geval van een werknemer DELA. De ‘nieuwe rijken’ en ‘lifestyle design’ zijn de termen die hij gebruikt om het proces kracht te geven.

Definiëren wat je wil

Je definieert eerst wat je wilt maar tegelijkertijd weet niemand wat ie wil. Hij stelt liever de vraag waar je opgewonden van raakt. Vervolgens ga je aan de gang met droomlijnen. Tijdlijnen toepassen op dromen. Daar helpt hij bij door vragen te stellen als; wat zou je doen als je onmogelijk kon falen? Als je tien keer slimmer was als de rest van de mensheid? Als het goed is heb je aan het einde van dit hoofdstuk dus in beeld waar jij je tijd aan wilt besteden.

Elimineren & automatiseren

Vervolgens ga je elimineren en mag je alles vergeten wat je ooit geleerd hebt over tijdmanagement. Je elimineert om tijd vrij te maken voor hetgeen waar je je tijd aan wil besteden. Hij gaat in op de 80/20 regel van vilfredo pareto. ’80 procent van de output komt van 20 procent input’. Wees selectief, minder doen is de weg naar de productieve mens. Gebrek aan tijd is feitelijk een gebrek aan prioriteiten. Daarnaast gaat hij in op de wet van Parkinson. Des te meer tijd je voor een taak hebt des te meer je van een mug een olifant maakt. Beperk de tijd die je ergens voor uittrekt zodat je alleen de belangrijkste taken uitvoert.

De derde stap is automatiseren. Je kunt heel veel taken uitbesteden en dat alles kan online. Hij heeft heel veel voorbeelden en tips en tricks. Inkomsten moeten ook op de automatische piloot binnen komen. ‘Er zijn miljoenen manieren om miljoenen te verdienen’. Maar niet alle manieren zorgen ervoor dat je die 4 uurige werkweek krijgt. Hij gaat in op online ondernemingen en welke stappen je kunt zetten om een product of iets dergelijks te verkopen zonder daar veel werk aan te hebben.

Bevrijden

Stap 4 is liberation. Hoe zorg je ervoor dat je op afstand kan werken. Hoe bevrijd je jezelf van alles dat je geen bevrijding geeft. Hij gaat in op mini pensioen en minimaliseren. 

De andere hoofdstukken zijn gericht op een aantal van zijn eerder geschreven blogs die ook vol tips zitten en voorbeelden van mensen die zijn tips en tricks hebben toegepast en nu ook een werkweek van circa 4 uur hebben.

Wat heb ik er aan gehad?

Als ik het zo analyseer dan heb ik 1 aspect echt opgepakt, namelijk elimineer hetgeen dat je niks oplevert en voor mij is dat nieuws. Ik lees geen krant meer en kijk nauwelijks naar nieuws. Het voegt voor mij niks toe. Ik heb er niks aan, ik word er alleen maar verdrietig van. Verder heb ik vooral veel aan het eerste hoofdstuk gehad en heeft het gehele boek me vooral geïnspireerd om verder in te duiken op een aantal aspecten die mij wel wat leken. Een automatische inkomstenbron waar je niet veel aan hoeft te doen. Meer vanuit huis werken en meer loon. 

Ik vind het boek zeker een aanrader om te lezen maar ik denk dat je ook uit dit boek de acties en stappen moet pakken die bij jou en je doelstellingen of droomlijnen zoals Tim Ferriss zegt passen. Je hoeft het niet stap voor stap te gaan doen, het is meer een inspiratie en aansporing om op de onderdelen waarin jij dat wil de tips toepassen.

Heb jij het boek al gelezen? Denk je dat het mogelijk is, een werkweek van 4 uur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *