Ik wil beleggen maar hoe dan?

Geplaatst door

Zo ontstaan er in mijn hoofd enorm veel vragen rondom beleggen. Wat zijn al die termen? Wat zijn indexfondsen? Wat doet een broker? Wel of niet beleggen? Heeft het nog zin? Heeft het vooral nu ook nog zin? Zit er nog wel groei in? Noem maar op.

Geen garanties

Tja ik ben er nog altijd van overtuigd dat in de toekomst kijken onmogelijk is. Dus niemand zal me het antwoord met 100% zekerheid kunnen geven. Wat wel kan is kijken naar wat er geweest is en wat je daaruit kan opmaken. Maar dan komt natuurlijk de snelle stem die je altijd aan het einde van een reclame hoort; In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dus…. Ik vertrouw er altijd op dat ik me zoveel als mogelijk inlees en dan mijn verstand en gevoel naga en iets wel of niet ga proberen. Lezen dus.

Gespreid en langere termijn

Op verschillende sites en blogs heb ik kunnen lezen dat er op lange termijn een gestage stijging van het rendement is. Op de kortere termijn fluctueert het veel meer. Het advies is dan ook om te beleggen voor de langere termijn (lees minimaal 5 maar liever 25 jaar). Beleggen specifiek in aandelen van een 1 of een aantal bedrijven is lastig en niet verstandig. Je kan natuurlijk een mooi klapper maken maar dat is haast niet te voorspellen. Hoe minder je verspreid, hoe groter het risico is dat je een deel van je inzet kan verliezen. 

Indexfondsen

Het advies is om gespreid te beleggen en het verstandigste lijkt het om dat te doen via indexfondsen. Indexfondsen streven een index na. Dat kan om indexen in bepaalde sectoren of landen maar ook over de gehele wereld. De indexfondsen zijn beleggingsportefeuilles bestaande uit aandelen van de bedrijven die in een index zitten die men na bootst. Het advies is om in een indexfonds te beleggen die wereldwijd gespreid is. Zo loop je de minste risico maar heb je toch een leuk rendement. Indexfondsen worden ETF’s genoemd. Die term zal je dan ook veel tegenkomen. ETF staat voor Exchange Traded Fund.

Via je eigen bank of een broker?

Als je particulier belegger bent heb je een bedrijf nodig die voor jou belegt. De zogenoemde effectenbank, dat kan je eigen bank zijn of een broker. Het is belangrijk om te kijken tegen welke kosten zij dit voor je doen. Ze hanteren vaak percentages en iets kan niet veel lijken maar maakt wel degelijk verschil. Als ik de blogs mag geloven die ik lees geven ze aan dat het beste via DeGiro kan. Dat zij qua kosten 1 van de laagste zijn en de meest klantvriendelijkste en laagdrempeligste broker. 

Aandelen vs obligaties

Ik lees verder dat er niet alleen in aandelen belegt kan worden maar ook in obligaties. Aandelen, dat zijn delen van het bedrijf. Je bent een klein beetje eigenaar van het bedrijf. Maakt dat bedrijf winst dan krijg je dividend uitgekeerd. Obligaties zijn leningen. Leningen die door bedrijven of overheden worden uitgegeven. Over die obligaties ontvang je dan rente omdat je geld uitleent. Ik begrijp dat obligaties wat minder opleveren maar veel zekerheid geven. Aandelen brengen meer op maar fluctueren ook veel meer. 

De samenstelling van je portefeuille

Dan kom ik op de samenstelling van je portefeuille. Er is een soort vuistregel dat je leeftijd het percentage is dat het deel moet zijn van je portefeuille dat uit obligaties bestaat. Dus stel je bent 40, dan heb je 40% obligaties en 60% aandelen in je portefeuille.  Elders lees ik dat hoe jonger je bent hoe minder je van die regel kan aantrekken en hoe meer aandelen in je portefeuille. Het gaat er dus om dat hoe langer je beleggingshorizon is hoe meer je verlies kan goed maken en dus nog enigszins wat risico kan lopen. 

Abracadabra

Ok. Het wordt wat helderder maar het is nog steeds lichtelijk abracadabra en het is voor mij nog niet echt zichtbaar of tastbaar. Ik heb het zelf nog niet kunnen ervaren en er komen behoorlijk wat aspecten bij kijken. Het is aan de ene kant wel een hele onzekere manier van je geld wegzetten maar aan de andere kant, zo langzamerhand doet iedereen dit als ik internet mag geloven en is het dè manier om je geld te laten groeien. Of komt dit nu omdat ik me erin verdiep en juist alleen op blogs kom waar iedereen belegt. 

Paniek

Het is een beetje spannend maar ik denk dat ik het gewoon moet gaan doen en klein ga beginnen. Je moet ook echt alleen gaan beleggen met geld dat je kan missen. Ik ga het gewoon ervaren. Ik ben vooral benieuwd wat het met me doet als het minder waard wordt. Of ik paniek heb of dat het prima is en ik rustig afwacht. Ik houd jullie op de hoogte! Waar ik tegenaan loop en ik wil me sowieso nog verder inlezen en verdiepen. Groeien in mijn kennis en hopelijk groeien in portefeuille.

Beleg jij al? Hoe ervaar je het? Of misschien denk je erover na maar weet je niet zo goed hoe of wat? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *