FIRE Movement

Geplaatst door

Staat voor Financial Independence, Retire Early.

De FIRE Movement komt langzamerhand vanuit Amerika deze kant op. Het draait erom om vroegtijdig met pensioen te gaan. Eerder dan je pensioengerechtigde leeftijd. Maar dat doe je met geld dat je zelf gecreëerd hebt, zodat je financieel onafhankelijk bent van wie of wat dan ook. Om dit te bereiken moet er bespaart, gespaard en belegd worden. Dat is even een kort door de bocht uitleg.

Uitgaven

Mensen rekenen uit wat ze uitgeven, wat ze nodig hebben jaarlijks, ze kijken wanneer ze graag met pensioen zouden willen gaan en bekijken dan wat er nodig is aan geld om dit te bewerkstelligen. Ook weer kort door de bocht, ik weet het.

Maar waar het dus vooral op neer komt is dat men de uitgaven beperkt tot het minimale zodat er zoveel mogelijk gespaard en belegd kan worden. De uitgaven beperken houdt niet alleen in het jaarlijks checken of je kunt besparen op al je verzekeringen, contracten etc. Nee het houdt ook in dat je dus dingen die je nu leuk vindt gaat laten. Want deze dingen kosten vaak geld. Vakanties, dagje of weekendje weg, uit eten, drankje doen, shoppen etc. En wat je dus uitspaart door het niet te doen kun je voor je financiële onafhankelijkheid en je vervroegde pensioen gebruiken. Overigens wordt er dus ook gewerkt aan het verhogen van de inkomsten door in je huidige werk een verhoging te bewerkstelligen, door te veranderen van baan of door een extra bron van inkomsten te genereren.

Later kan ook never nooit zijn

Ikzelf ben nog een beetje zoekende en sta echt aan het begin van het ontdekken van deze movement en wat het inhoudt. Ik heb me zowel op Amerikaans als Nederlandse sites ingelezen. Wat ik nu al weet is dat ik dit niet volledig ga naleven. Ik weet namelijk niet of ik er over 1,5, 10, 20, 30, 40 of misschien wel 50 jaar er nog wel ben. Of ik de 100 in goede gezondheid ga halen. Ik hoop het maar ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik er nu ben en dat ik me daarin graag goed wil voelen. Daar horen uitgaven bij die misschien niet noodzakelijk zijn en zeker niet bijdragen aan FIRE maar die wel aan het er nu zijn en nu goed voelen bijdragen. Ik bedoel dus een vakantie, een weekendje weg, uit eten/avondje uit. Stel je voor dat je nu alles aan je voorbij hebt laten gaan en bewaart voor later maar later kan ook never nooit zijn of ‘later met beperkingen’ (ziek, zwak, moe).

Wat haal ik er uit?

Misschien veranderd mijn mening wel naarmate ik me er verder in verdiep of gewoon doordat ik in een andere levensfase kom en andere normen en waarden ga krijgen. Dat zie ik dan wel weer. Ik weet wel dat ik het mega interessant vind en de dingen eruit wil halen die voor mij en ons wel werken. Voor nu zijn dat alvast:

  • Uitgaven in kaart brengen en ontdekken waar we op kunnen besparen. 
  • Inlezen in beleggen en hetgeen we besparen (en dus kunnen missen) gaan beleggen.
  • Een extra bron van inkomsten genereren.

Ik ga je hier op de hoogte houden van de ontwikkelingen!

Ken jij deze FIRE movement al? Welke Nederlandse blogs over geld volg jij? Welke stappen zet jij of wil je gaan zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *