Financieel onbezorgd en vrij

Geplaatst door

De definitie van financiële onafhankelijkheid volgens het CBS* is als volgt:

Situatie waarbij het persoonlijke inkomen uit arbeid of eigen onderneming alsmede uit sociale verzekeringen hoger is dan de door het CBS gehanteerde lage-inkomensgrens voor een eenpersoonshuishouden.

Toelichting
Het begrip ‘financiële onafhankelijkheid’ vertolkt het ‘kunnen rondkomen van een eigen inkomen’. Niet alleen inkomen uit arbeid en eigen onderneming, maar ook overdrachten van sociale verzekeringen (gebaseerd op eigen vroegere arbeid) dragen bij tot financiële onafhankelijkheid. Inkomen in de vorm van uitkeringen op grond van sociale voorzieningen (bijstandsuitkering e.d.) wordt niet beschouwd als bijdragend aan financiële onafhankelijkheid. De grens tussen wel of niet financieel onafhankelijk zijn, is gelegd bij de lage-inkomensgrens die het CBS in armoederapportages hanteert. De lage-inkomensgrens vertegenwoordigt een door de jaren heen vast koopkrachtbedrag.

* tekst is volledig overgenomen van de site van cbs.  

Definities en meningen

Ik zie verschillende definities voorbij komen. Bij de meeste mensen gaat de definitie van financiële onafhankelijkheid 1 stap of een aantal stappen verder. Voor de meesten is financiële onafhankelijkheid bereikt als je een dusdanig (passief) inkomen hebt waarmee je de maandelijkse kosten en gewenste ‘luxere’ uitgaven kunt dekken. Die maandelijkse kosten en ‘luxere’ uitgaven zijn voor iedereen weer anders. Voor de 1 is dat 1500,- euro, voor de ander is dat 5.000,- euro en misschien wel meer. Voor een aantal houdt financiële onafhankelijkheid in dat de uitgaven gedekt zijn door middel van rendementen. Een ander doet zijn best om zoveel mogelijk geld te hebben dat niet meer op te maken valt. Daarnaast hoort ‘retire early’ er ook voor veel mensen bij.

Het werkt voor iedereen anders en iedereen heeft zijn of haar eigen definities en mening en dat is helemaal prima. Voor de artikelen die ik plaats op dit blog vind ik het belangrijk om te delen wat voor mij financiële onafhankelijkheid inhoudt. Wat dus voor mij de uitgangspunten zijn en het doel is.

Geen expert

Laat ik beginnen met het feit dat ik geen expert ben en dat ik met dit blog al doende leer. Ik vind het leuk om te schrijven, dingen te delen en mensen te inspireren. Het is aan jou wat je met de info doet die ik deel maar besef je dus goed ik ben geen expert. Het is ook prima om jouw definities en meningen respectvol te delen dat vind ik super leerzaam en leuk.

Voor mij is financiële onafhankelijkheid: Financieel onbezorgd en vrij 

Onbezorgd houdt voor mij in dat er maandelijks een dusdanig bedrag binnenkomt dat met gemak de kosten dekt zijn en er circa 50% gebruikt kan worden om te sparen/aflossen/beleggen. De kosten bestaan voor mij ook uit 3 a 4 vakanties per jaar. Dat bedrag komt binnen door een inspanning die mij gelukkig maakt. Hoeveel uur dat is vind ik lastig te bepalen maar het is zeker minder dan 40 uur per week. 

Vrij houdt voor mij in dat ik zelf mijn tijd kan indelen en kan bepalen waar ik dat aan besteed. Een 40-urige werkweek bestaande uit een contract met regels en de verplichting 5 dagen per week op een suf kantoor doorbrengen is voor mij niet vrij. Ik ben graag thuis en vind het heerlijk om in zowel huis als tuin bezig te zijn. Ik bepaal zelf wanneer en waaraan ik werk en de inkomsten zijn volledig voor mij, eigen baas dus. Het liefst ook een passief inkomen die een steady basis geeft. Als we op vakantie willen kunnen we dat gewoon zonder overleg. Ja wel overleg met elkaar hoor maar niet met een werkgever.

Nog niet

Wij hebben nu allebei een baan waarmee we met gemak onze uitgaven kunnen betalen. We kunnen nu ook prima 3x op vakantie gaan. Wat dat betreft dus onbezorgd maar we zijn niet geheel onbezorgd en ook niet vrij. Die 3x op vakantie moet afgestemd worden op het werk en ons spaargeld is nog niet zodanig hoog dat je onbezorgd kan zijn. Als 1 van ons de baan verliest dan is er niet voldoende spaargeld waarmee we dat op zouden kunnen vangen (los even van een uitkering e.d.). Er is ook nog geen passief inkomen die een steady basis geeft.

Ik wil jullie door middel van dit blog onder andere op de hoogte houden van onze vorderingen richting Financieel onbezorgd en vrij. 

Wat houdt financiële onafhankelijkheid voor jou in? Wanneer voel jij je onbezorgd en vrij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *